In de week van 8 t/m 11 november vindt De week van de Kraal plaats bij Juwelier Daniëls in IJsselmuiden. “Vorig jaar organiseerden we deze week voor het eerst. De week bleek een groot succes”, aldus de eigenaren Gert en Wieke Raap. Ook dit jaar willen zij weer de schijnwerpers richten op de boerensieraden waar veelal bloedkoraal, gitten of granaten zijn verwerkt.

“Regelmatig komen mensen onze winkel binnenlopen met een oud sigarendoosje vol mooie sieraden, Het gaat veelal om een erfenis van (over) grootouders, met de vraag of we daar iets mee kunnen. Noordwest- Overijssel heeft een rijke geschiedenis aan klederdracht, waarbij ook sieraden horen. Er lijkt in onze omgeving een bewustwording te groeien van dit erfgoed, waardoor wij steeds vaker sieraden in oude staat of juist in een wat moderner jasje mogen steken” geeft Gert Raap aan.

Naast deze rijg- en knoopopdrachten repareert Juwelier Daniëls ook antieke sieraden zoals mutsenbellen broches, zilveren tasbeugels en Bijbelsloten.

Net als vorig jaar komt de verzamelaar de heer Lotterman uit Nunspeet in klederdracht. Hij heeft al 40 jaar ervaring op het gebied van klederdracht en boerensieraden. Met passie vertelt hij belangstellenden over de meegebrachte sieraden. Bezoekers kunnen een demonstratie bekijken over knopen en rijgen en tips opdoen.

Een overzicht van ons programma staat op de website van Juwelier Daniëls. Belangstellenden zijn van harte welkom op de volgende data:

  • 8 november 13.30-17.00 Dhr Lotterman, waardebepaling van uw (boeren-) sieraden
  • 9 november 9.00-11.00 Demonstratie rijgen/knopen
  • 10 november 13.30-17.00 Dhr. Lotterman, waardebepaling van uw (boeren-) sieraden
  • 11 november 9.00-11.00 Demonstratie rijgen/knopen